08 Martie 2015 Vizualizări: 2596
La data de 18 februarie, în incinta bisericii noastre am avut discuţii cu membrii de iniţiativă din cadrul proiectului internaţional “Operatia MEMORIA”.
Scopul proiectului: conservarea şi promovarea valorilor istorice şi morale din satul Ghidighici. În acest grup fac parte elevii Liceului “Georghe Meniuc” din capitala, sub îndrumarea dnei Alexandra Chirica, profesoara de istorie din liceul sus-numit. Grupul va desfăşura un rând de acţiuni care vor scoate în public persoane istorice şi mai puţin cunoscute care au fost inhumate în cimitirile din Ghidighici. Prima acţiune va fi efectuată în sâmbâtele din luna martie, prin curăţirea şi amenajarea cimitirului din preajma bisericii noastre.
Biserica noastra, precum şi Primăria satului Ghidighici, au devenit partener în realizarea obiectivilor acestui proiect.
Iar în dimineaţa zilei de 7 martie, tinerii au început lucru de curăţirea şi amenajarea cimitirului din preajma bisericii, reuşind în 3 ore să scoată toane de gunoi şi buruieni de pe mormintele celor adormiţi.
Mai jos urmăriţi reportajul realizat de Publica TV.
Iniţiativă de suflet a unor elevi de la liceul “George Meniuc” din Capitală. Însoţiţi de profesoara de istorie, copiii au mers în satul Ghidighici pentru a curăţa un cimitir din localitate în care au fost îngropaţi ostaşi căzuţi în cele două războaie mondiale, dar şi victime ale foametei din perioada sovietică.
Liceenii şi-au propus să conserveze cimitirul, deoarece, spun ei, acesta are o importantă valoare istorică:
“Ne-am adunat azi aici ca să facem ordine în cimitir ca să păstrăm toată arhitectura care se află aici pentru că este un monument uitat de lume, de toţi.”
“Am venit azi să facem ordine în acest cimitir care e o relicvă.”
“Acest cimitir este o arhivă sub cerul liber, care datează din secolul 19 şi ar fi păcat să nu o menţinem.”
“Am auzit de la părinte şi am venit să dăm o mână de ajutor. Să ajutăm pentru cărăţarea mormintelor, să ajutăm sfânta biserică. ”
Copiii au fost încurajaţi de profesoara de istorie şi de preotul din sat.
“Este vorba de păstrarea acestui cimitir şi o educaţia civică a copiilor pe baza unui monument de istorie locală. Avem de gând să plasăm aici o cruce în memoria tuturor celor care au decedat pe timpul celor două războaie şi au fost înhumaţi”, a spus profesoara Alexandra Chirică.
“Încercăm să scoatem în evidenţă persoanele care au murit, care nu au fost luate în calcul, fie că au fost ostaşi, fie că au fost fară rude, nu a avut cine să aibă grijă de mormintele lor şi acţiunea asta are sensibilizarea populaţiei”, a afirmat preotul Maxim Melinti.
La acţiunea s-a alăturat şi primarului satului Ghidighici, dl Ion Begleţ.
Acesta este unul din cele trei cimitire din satul Ghidighici şi datează din secolul al 19-lea. Deocamdată, numele şi numărul oamenilor înhumaţi acolo nu sunt cunoscute cu exactitate. Şi asta deoarece mulţi soldaţi au fost îngropaţi fără să le fie stabilită identitatea.
Lasă un comentariu