13 Septembrie 2019 Vizualizări: 1844
În cadrul cununiei, există actul de împreunare mâinilor mirilor. Este un act vechi, care creștinismul a moștenit de la grecii și romanii antici. Conform rânduieliilor actuale, preotul rostește rugăciunea: „Însuţi şi acum, Stăpâne, întinde mâna Ta din sfântul Tău locaş şi uneşte pe robul Tău (numele mirelui), cu roaba Ta (numele miresei)…”. În acest moment preotul unește mâina mirelui cu cea a miresei, iar unii preoții le mai leagă mâinile cu un prosop sau batistă. Mai mult, nașii mai încurajează pe preotul, zicându-i: „strânge părinte mai tare ca să nu se mai despartă niciodată”. Deși nicio carte bisericească nu face recomandare la așa ceva, din observațiile mele, anume acest act a devenit mai important și cu o notă magică – Doamne ferește să nu fie acest prosop! Rudele fac o agitație foarte mare dacă în privința această. Dar, haideți să vedem ce spune rugăciune în continuare: „Uneşte i pe dânşii într un gând; încununează i într un trup; dăruieşte le lor roadă pântecelui, dobândire de prunci buni”. Așadar, nici vorbă de prosop, batistă, panglică sau altceva. Dorința Bisericii este ca tinerii să fie uniții într-un gând, având aceleași convingeri, principii și valori pentru o viață fericită și armonioasă.
Mai mult, încerc să explic rudelor: dacă tinerii nu se iubesc, nu se respectă, nu se dăruiesc unul altuia, atunci nici chiar dacă tinerii vor fi legați cu sfoară de cap până la picioare – tot în zădar!
P.S. De ceva timp și noi la Biserica Ghidighici am renunțat la legatul mâinilor cu prosop, precum și la așezatul covorului sub picioare. Toate acestea crează multe mituri, superstiții și ne îndepărtează de la Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu!
Preotul Maxim Melinti, 01.09.2019
Poză by Александр Казанович
Lasă un comentariu