10 RECOMANDĂRI DE BOTEAZĂ

 

 

 

 

 

 

1. Apă sfințită sau aghiasma din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din ziua Bobotezei (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică” din ajun, au putere sfințitoare, însă efectul are loc doar acolo, unde există credință sinceră și curată!

2. La sfințirea apei, nu are loc nici-un fel de reacție chimică: contact între crucea argintată și apa, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.

3. Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.

4. Scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Botează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scufundatul cu Sfântul Botez, care este irepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). De aceea scufundatul respectiv nu poate fi asociat nici vizual nici spiritual cu Taina Botezului. Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici nu servește drept o formă de curățire a sufletului. Ar fi mult mai util ca creștinilor să le fie recomandată împărtășirea cu Sfintele Taine. Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de alte gesturi, căci deja îl poartă pe Hristos cel viu în sufletele lor. Euharistia sau Împărtășania a fost oferită lor „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”.

5. Nu ispitiți pe Dumnezeu cu asemenea competiții. Hristos nu are nevoie de jertfă, El vreu să vadă în noi milă și dragoste!

6. Recomandăm și părinților să nu pună în pericol viața copiilor, nu faceți experimente și test drive-uri!

7. Cu tristete observ că, pe-alocuri, scăldatul este însoțit de consumul de alcool. Acest lucrul poate aduce mari probleme atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru mântuirea sufletului.

8. Creștinii trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm demonstrăm că suntem oameni educați, răbdători, evlavioși și cu dragoste față de aproapele nostru!

9. Nu e nevoie să cărați căldări cu aghiasmă, pentru că după regula bisericească consumul aghesmei mari se face doar 8 zile (până la odovania sărbătorii), iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită)!

10. Preoții nu trebuie să facă afacere cu acest prilej, să vândă în curtea bisericii aghiasmă, busuioc. Să nu uităm, că „în dar ați luat și în dar să dăți”.

Preotul Maxim Melinti, Biserica Ghidighici

Lasă un comentariu

Calendar Creștin Ortodox

Arhiva Video

Vezi mai multe video

Susține Insula Fericirii!

Flickr Photos