De ce unora li se face rău în timpul slujbelor?

Este o problemă foarte cunoscută şi răspândită în rândul creştinilor noştrii: leşinatul în timpul slujbei, dureri de cap, de picioare, de spate etc. Cu siguranţă, satana face tot posibilul ca creştinul să nu poată ruga şi să stea în biserică. Însă, tot acei care se plâng de dificultatea şederii în biserica, foarte bine se descurcă în localuri pe timp de nuntă, cumătrie sau alte evenimente, care durează mult mai mult de cât liturghia duminicală. În continuarea vom vedea părea unui părinte vis-a-vis de acest fenomen.

 

 

De obicei, în timpul slujbelor li se face rău celor care nu şi-au mărturisit păcatele. În timpul slujbei, harul lui Dumnezeu acţionează, dar sufletul pătat nu-l poate primi şi atunci omului i se face rău. Aceasta se întâmplă mai ales în timpul Cununiilor. Atunci, Biserica este goala, luminoasa, iar aerul, curat.

După ce începe Cununia, miresei i se face rău şi leşină… Însă cel care se va mărturisi cu inima curată şi va începe să se roage, va fi ajutat de harul Domnului să crească duhovniceşte.

Un astfel de om se simte bine în biserică, parcă se scufundă într-un ocean de dragoste la auzul cântărilor şi rugăciunilor bisericeşti. Dragostea lui Dumnezeu nu-l sufoca pe om, ci doar îl face să uite unde se află – în cer sau pe pământ.
O slujbă lungă (în mănăstirile de la Muntele Athos poate ţine şi 14 ore) i se pare atunci ca o clipă, fără să-şi dea seama. Dar asta se întâmplă doar cu cei care se roagă des, care se obişnuiesc cu starea de har şi rugăciune încă de acasă. Unii ca aceştia vin la biserică, unde rugăciunea lor lăuntrică este continuată de cea a slujbelor.

 

Părintele Ambrozie Iurasov. Îndrumar creştin pentru vremurile de azi, Bucureşti, 2008, pp. 104 – 105.

Lasă un comentariu

Calendar Creștin Ortodox

Arhiva Video

Vezi mai multe video

Susține Insula Fericirii!

Flickr Photos