GÂNDURI LA 1 SEPTEMBRIE

 

 

 

GÂNDURI LA 1 SEPTEMBRIE

 

1 septembrie, ca și 1 ianuarie, a devenit o sărbătoare mare, cu multă vorbă și mult pafos!

Copiii și părinții așteaptă o minune, ceva deosebit. Fac cumpărături, alergătură pe la piață și magazine: haine, rochii, coafură, flori, etc.

Dar ce-i cu 1 septembrie / 1 ianuarie? Este doar un început și atât. Și așa la noi peste tot – și la nuntă, și la botez, și la lucru… vorbă multă – treaba puțină. Cât mai pompos, cât mai sofisticat, cât mai bogat, cât mai deosebit!

Uităm să oferim importanță vieții și oamenilor, neglijăm procesul creșterii și educației propriilor copii.

Deseori aud din gura părinților că copiii de azi sunt tare deștepți, uite bre sunt tare pricepuți la telefoane, tablete și alte gadget-uri. Și le zic lor, că dacă sunt atât de deștepți, de ce nu-i învățați Miorița sau Luceafărul? Părinte, sunt prea mici pentru asta, îmi răspund ei. Atunci sunt prea mici și pentru gadget-uri. Dați-le altă cultură, valoare și perspectivă intelectuală!

Și așa mă întreb: De ce nu insistăm ca învățământul să fie gratis, accesibil și corespunzător standardelor europene? De ce nu facem proteste pentru viitorul copiilor noștri?

Când vom fi în stare să cerem condiții bune în grădinițe și școli, transport accesibil pentru elevi și studenți; trai decent și confortabil pentru tinerii-căsătoriți; acordarea locurilor de muncă și formării profesionale continuă?

Aici ar putea să se includă și Biserica, care, conform opiniilor publice, are o poziție superioară în statul nostru. Ar putea Biserica să inițieze mai multe programe sociale pentru reducerea abandonului școlar, promovarea sportului și modului sănătos de viață, acordarea premiilor pentru elevii și studenții eminenți, oferirea spațiului locativ (măcar temporar) pentru familiile defavorizate, monoparentale, mame supuse violenței domestice…

Vreau să trecem de la vorbe la fapte… de la predici la acțiuni… de la teorie la practică!

 

Preotul Maxim Melinti, Biserica Ghidighici

Lasă un comentariu

Calendar Creștin Ortodox

Arhiva Video

Vezi mai multe video

Susține Insula Fericirii!

Flickr Photos