09 Martie 2015 Vizualizări: 1072
Ieri seara, în cadrul lecţiilor de catehizare a fost vizionat filmul “For Greater Glory The True Story of Cristiada” (2012). Filmul este o producţie Hollywood din 2012, sub regia lui Dean Wright şi numărând printre actorii principali pe Andy Garcia, Eva Longoria şi Peter O’Toole. Filmul urmăreşte destul de fidel realitatea istorică, cu accentul pe dramatizarea perspectivei Cristeros. Este un efort solid; are merite artistice şi, fără să fie o capodoperă cinematografică, este totuşi o excepţie rară în canonul hollywoodian: un film onest despre un episod neconvenţional din istoria recentă… neconvenţional şi în general tabu pentru Hollywood.
Despre ce este film?
Aşa ceva nu se predă la nicio lecţie de istorie, dar este totuşi istorie reală, chiar dacă ignorată complet în prezent. Mai nimeni nu ştie astăzi despre faptul că statul mexican a instituit în anii 1920 o campanie oficială de eradicare a creştinismului din Mexic. Constituţia revoluţionară din 1917 deschisese calea secularizării forţate, iar elitele politice ulterioare au străbătut-o rapid spre destinaţia finală: persecuţia deplină şi decreştinizarea asumate oficial, ca politică de stat.
Abuzurile preşedintelui Plutarco Elías Calles au creat premizele unui război civil. Calles a instituit o serie de restricţii dure la adresa majorităţii catolice din ţară, iniţial întâmpinate de proteste paşnice şi apeluri diplomatice din partea autorităţilor religioase, inclusiv din partea Vaticanului. Calles a continuat neabătut politica sa distructivă de interdicţie confesională, de confiscare a proprietăţilor bisericii şi de intimidare, maltratare şi ucidere a clericilor recalcitranţi faţă de restricţiile instituite de stat.
În 1926 provinciile din vestul ţării s-au răsculat împotriva regimului Calles. Astfel a început războiul deschis între stat şi Cristeros, catolicii condamnaţi la desfiinţare. Conflictul a durat trei ani; au murit 90.000 de oameni pentru credinţa lor, iar 35 au fost recunoscuţi oficial drept martiri ai bisericii. Războiul s-a încheiat în 1929, pe de o parte datorită incapacităţii forţelor guvernamentale de a obţine o victorie militară definitivă şi pe de altă parte datorită presiunilor crescânde ale SUA şi Vaticanului de a forţa concesii din partea regimului Calles. O bună parte din interdicţii au fost anulate, însă prigoana de stat împotriva catolicilor mexicani a continuat să fiarbă la foc mic până în anii 1940.
Lasă un comentariu