ZIUA POMENIRII

Pe data de 6 iulie, tradițional, cu profundă recunoștință, mergem la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău, unde înălțăm rugăciuni la mormântului vrednicului de pomenire, părintele Constantin Stăvila, slujitor al sfintei biserici din localitatea Ghidighici în perioada anilor 1989-2010.

În a doua parte a zilei împreună cu dna Primar, Victoria Calmîș, dnul Tudor Dănilă și mai mulți creștini urmași ai victimelor deportărilor comuniste au participat la binecuvântarea monumentului din parcul satului, rugând pe Bunul Dumnezeu să primească în Împărăția Sa, sufletele robilor Săi care au pătimit în urmă deportărilor staliniste.

Părintele Vasile Manică a venit cu un mesaj de binecuvântare dar și condamnare a ororilor comuniste, îndemnând pe cei prezenți la unitate și rugăciune pentru pace, dar nu pace precum dă lumea, (Ioan 14,27) ci pacea care covârșește orice minte.

La sfârșit, urmașii deportaților au redat ororile comuniste din localitate iar dl Dănilă Tudor a prezentat mai multe evenimente istorice cu referință la documete de arhivă privind organizarea deportărilor din localitatea Ghidighici.

La rândul său, dna primar Victoria Calmis a condamnat evenimentele tragice petrecute în istoria poporului și satului nostru, asigurând pe cei prezenți că Administrația Publică Locală va depune tot efortul pentru a susține persoanele care au avut de suferit de ororile comuniste.

La inițiativa părintelui Preotul Maxim Melinti, cu suportul științific al d-lui Isac Serafim și contribuția Primăria Ghidighici monumentul a fost înzestrat cu două plăci în care sunt menționate victimile regimului totalitar comunist.

Reamintim că în noapte 5-6 iulie, regimul totalitar comunist a desfășurat Operațiunea „IUG”, operațiune care a constituit cel mai mare val de deportări din Basarabia!

Lasă un comentariu

Calendar Creștin Ortodox

Arhiva Video

Vezi mai multe video

Susține Insula Fericirii!

Flickr Photos